Интернационализација

/Интернационализација
Интернационализација2024-02-29T15:46:59+01:00

Универзитет Унион Београд (УУБ) је посвећен успостављању, неговању и унапређењу међународне сарадње, која укључује заједничке активности с унивезитетима из иностранства, као и сарадњу с међународним организацијама које делују на пољу образовања.

Овом сарадњом УУБ стреми да допринесе научном и културном повезивању и разумевању, да унапређује знања и вештине својих професорки и професора, истраживачица и истаживача, студенткиња, студената, и запослених, као и да оснажује академску заједницу у Србији. Сматрамо да интернационализација простора високог образовања ствара динамичну, иновативну, инегративну и отворену академску заједницу, која може да се носи с изазовима савременог друштва и привреде. То је и добар начин да се одмеримо (са другима).

УУБ је посебно посвећен развоју мрежа сарадње с образовним институцијама које припадају Европском простору високог образовања и институцијама високог образовања у региону. Међу најважније приоритете у овим процесима убрајамо регионално повезивање с циљем промовисања заједничке европске баштине грађанских вредности и доброг друштва – виђеног кроз призму интеркултуралне размене.

Универзитет Унион у Београду носилац је Еразмус повеље за високо образовање (Ерасмус Цхартер фор Хигхер Едуцатион – ЕЦХЕ), која омогућава универзитетима да учествују у програмима Европске Уније (ЕУ) за високо образовање. Подржали смо велики број наставничких и студентских мобилности преко програма Еразмус+. Наставници нашег унивезитета учествују на европским пројектима ЦОСТ Ацтион.

Поред тога, бројни наставници нашег унивезитета су се школовали и усавршавали у иностранству, држали гостујућа предавања, учествовали на научним скуповима и градили мреже којима се оснажује међународна сарадња.

Штавише, УУБ тежи да анагажује водеће наставнике из иностранства као гостујуће професоре, како би на тај начин допринео убрзавању интернационализације наставе, па тако и оснаживању њене изузености.